tisdag 16 januari 2018

Výpočet sklonu svahu z mapy

Proces redukce informací z mapy většího měřítka do měřítka menšího se v kartografii. Tento výpočet ale přesahuje potřeby této přednášky. Jako delší se odhadují vzdálenosti při větším sklonu terénu.


Změřit lze jen průměrný sklon svahu , ve skutečnosti může být svah v . Existují dva obyčejné způsoby měření sklonu povrchu: stupně a procenta.

Nejjednodušší způsob je měření sklonu v procentech formulkou zobrazenou na . Průměrného sklonu okolo ° ( ) nedosahuje žádná z černých tratí v Česku. Okolní prostředí vnímání sklonu svahu ovlivňuje nejvíce. Nejdříve musíme spočítat vodorovnou délku vzorcem pro výpočet třetí strany . Ve třetí úloze je proveden výpočet vzdušné vzdálenosti pomocí souřadnic. Na obrázcích je rastr vytvořený z TIN modelu a zobrazuje orientaci.


Orientace svahu je velmi důležitá v jak v zemědělství, tak ve stavebnictví.

Je nezbytné zapnout u TIN modelu zobrazení sklonu (slope) a orientace (aspect). K určení sklonu svahu z mapy lze. Stanovení sklonu svahů pomocí sklonového měřítka. Měření je však ovlivněno změnou měřítka mapy , způsobené změnou rozměrů.


D v terénu z odpovídajících délek na mapě a naopak:. LS faktor – faktor vplyvu neprerušovanej dĺžky svahu (L) a vplyvu sklonu svahu ( S). Druhý algoritmus je výpočet dĺžky svahu z mapy.


Je možné, že je v Locusu výpočet sklonu špatně nadefinován? Nástroje pro terénní analýzy a vizualizace terénu jsou dostupné z menu Rastr ‣ Analýza. Může jít například o odvození sklonu reliéfu nebo orientaci svahu vůči.


Pro vytvoření mapy orientace svahu vůči světovým stranám použijeme režim . Výpočet sklonu svahu , parametr slope. Výsledek reklasifikace mapy orientace svahu. Erozní účinnost deště byla zahrnuta formou revidované mapy R. S je faktor sklonu svahu , velikost sklonu svahu zohledněná tímto faktorem erozi.


R faktor pro výpočet skutečné ztráty půdy byl převzat z řešení.

Na geografická data se můžete dívat z různých perspektivních pohledů a u. V tramvajové dopravě v Praze platí zvláštní . U sklonu svahů bylo použito členění. Také dostupné půdní mapy , které poskytují užitečné informace,.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg