tisdag 27 juni 2017

Gulsåpa altan

Jag tänkte först tvätta med såpa idag. Hört att man kan istället för olja in det efteråt så kan man såpa in det med gul såpa. Vilken såpa och hur många delar?


Det är faktiskt fullt möjligt och väldigt enkelt! Såpan måste vara av överfettad modell för att skapa en skyddande yta.

Att tvätta altanen och välja såpa för trallen kan verka svårt, men med rätt tips och metoder så kan du enkelt få jobbet gjort. Klicka här för att läsa vidare! Har dimmigt minne av att för båtens. Det går åt några stycken till en större altan.


Häromdagen berättade vi hur viktigt det var att tvätta av möblerna med såpa innan vinterförvaringen. Så här gör du med fördel rent och behandlar en normalstor altan gjord av tryckimpregnerat trä. Istället för att olja in altanen med någon olja så att den blir .

Rengöring av altan , trädäck och andra träytor är inte roligt men något som måste göras varje år. Brunsåpa är enligt oss det mest effektiva rengöringsmedlet för . Om du gillar att spraya så kan du blanda ml såpa och dl vatten i en flaska med spraymunstycke. En flaska såpa räcker till 150 . Grönsåpa går bra att använda till övrig tvätt. Linsåpa är en riktig mirakelprodukt! Använd 2-matskedar till 5 . Linsåpa och vanlig grön- eller gulsåpa är långt ifrån samma sak, och har inte alls samma funktion.


Innehållet i de båda såporna är identiska. Grunden till färgskillnaden är historisk. I södra Sverige användes förr hampa för tillverkning av såpa. Jag kör delar såpa, del vatten, och sen kör över altan varje vår, en gång per år. Tvättar innan med trallrent.


Läste också att det inte är någon skillnad på grön och gulsåpa. Nu är det hög tid att göra i ordning trädäck och altaner inför sommarsäsongen.

Inte världens roligaste jobb kanske, men nödvändigt. Hur ofta ska man olja in trallen och vilket material behöver inget underhåll? Här ger Finn Englund på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut . Jag har en år gammal altan på garagetaget i tryckt trallvirke som börjar. Vanlig grön eller gulsåpa innehåller en massa tillsatser som tex . Har ett trädäck, en balkong samt en inglasad altan som behöver lite.


Filmen visar hur man steg för steg tvättar sin altan. När naturen, i form av mögel och alger, ger sig på ditt hus och börjar växa på din fasa ska du försöka slå tillbaka på ett så miljövänligt vis som.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg