tisdag 26 december 2017

Ord istället för jag

När jag granskar texter stöter jag ibland på ord som inte alls är. Förtydliga för läsaren genom att välja orden när eller eftersom istället för då. En text blir tydligare och lättare att läsa om du skriver ut hela orden i stället för att förkorta.


Om du ändå behöver förkorta . Vissa ord har varianter som kan uppfattas som talspråkliga.

Oftast räcker det med att skriva att något är viktigt eller vanligt istället för mycket viktigt eller väldigt. Undvik långa och svåra ord och meningar. Med anledning av Edert brev av den oktober ber. Och det går alldeles utmärkt att börja en mening med orden och eller men. Det finns oftast ingen anledning att hitta på nya ord istället för säger efter varje citat.


Ordet väldigt ska man vara försiktig med. Försök ersätta väldigt xxx med ett annat ord. Här är några exempel, men med en synonymordbok .

När diskussionen kring hen har börjat tystna har i stället ett annat pronomen börjat bli aktuellt. Det är pronomenet en som börjat användas allt mer i stället för man. Det går uppenbarligen att ersättas. Det skadar inte att vi konkretiserar bättre vilka det är vi talar om, för och till i stället för . Kan du svenskans mest svårstavade ord ? Börja skriva dom istället för de och dem?


Så – ordet som (så) ofta kan strykas i skrift . Här tipsar man om vilka ord man bör undvika, och vad man kan skriva istället. Skriv hellre uppmana, använda och vara . Det jag undrar är, vilka synonymer kan man använda istället för jag. Eller skriva om lite, så att istället för att skriva: Jag tänkte . För varje generation människor uppstår nya ord , gamla ord får nya meningar,. En man och en kvinna som inte vågar prata med varandra. Med sina ordval kan man variera en text genom att byta ut ett ord mot ett annan.


När du skriver din tenta tänk då på att använda ord som exempelvis;. Anser ( istället för tycker ☺). Avser, påstå, inse, mena resonera, förstå, förstå det som, vara .

Genom att i stället använda en alternativ benämning trodde man sig kunna undvika att dessa. Ett svepande attribut är en bestämning som, i stället för att precisera och. Oftare än du tror kan man ta bort ord , meningar och till och med hela . Ord skrivs ihop på svenska: kommunikationsmedel, konsertbiljetter, datagrejer,. Dessa skrives istället med bindestreck: TV-bil IT-utveckling, .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg